Untold 2015: Cum a fost?

Echipa Untold tocmai a anunțat “rezultatele” primei ediții. Peste 240 de mii de oameni au venit în Cluj-Napoca, Capitală Europeană a Tineretului, pentru a asista la concertele susținute de 170 de artiști care au cântat aproape 90 de ore. Eu și acum mă oftic că nu mi-am aliniat planetele pentru Untold 2015, dar cu siguranță nu voi pierde ediția din 2016. A fost însă Andra care a revenit foarte încântată, după cum veți vedea în textul următor.

Untold Festival? Mai vrem!

Am ajuns la Cluj! Ce dor îmi era de oraș. Știam că are locuri pe care nu le-am descoperit încă, oameni frumoși, o lentoare care nouă, bucureștenilor, ne lipsește zilnic și mai ales știam că mă așteptau 4 zile pe care nu aveam să le uit prea ușor. Și nu greșeam.

Deși am străbătut un drum lung ca să ajung la el, a meritat. Și va merita în continuare. De asta am îndoieli în ceea ce privește câștigătorul la titlul de capitală europeană în 2021. Mă bucură faptul că Bucureștiul are un competitor pe cinste.
Și cu toate astea, paradoxal, un singur lucru știu cu exactitate: Bucureștiul nu era locul potrivit pentru Untold Festival. Și o să-nțelegeți de ce.

Mai întâi, Cluj Arena este o construcție de nenumărate ori mai frumoasă decât Arena Națională. Sigur, e altfel construită, însă pe mine m-a impresionat. Poate de vină e și mulțimea pe care reușea să o strângă concertele de la Ursus Untold Arena în fiecare seară, dar per total, e o construcție care bate cu mult arhitectura stadionului din capitală.

Parcul Central are poziția ideală față de Cluj Arena și Sala Polivalentă. Are câteva restaurante în jur, multe intrări, alei care duc în părți diferite ale orașului, și e aproape și de belvedere. Așadar, locația a fost perfectă pentru festival. Nu cred că parcul nostru national ar fi putut găzdui scenele și activările care s-au petrecut în parcul clujean.

Clujul e în NV-ul României, deci, mai aproape decât București atunci când vine vorba de vizitele celor din vecinătatea țării noastre. Au fost chiar foarte mulți străini la festival, multe steaguri fluturate, multe accente noi și fețe diferite.

Orașul, și chiar județul ăsta îți oferă tot ce vrei. În această călătorie am descoperit cât de mare e plăcerea Clujenilor pentru dulciuri, spre exemplu. Am văzut atât de multe cofetării în cele 4 zile cât nu am văzut 20 de ani în București. Pe deasupra, orașul are istorie și asta se vede cel mai bine în clădiri. Biserica Sf. Mihail este așezată perfect pentru a trasa centrul orașului. Locuri precum Joben, Livada, Euphoria Bier Garden, Camino și multe altele arată cât de capabil este Clujul în a face lucruri frumoase.

E un oraș curat. Plantele din ghivecele amplasate prin oraș sunt îngrijite. Oamenii zâmbesc, râd cu tine, de tine, îți povestesc, sunt curioși și amabili.

Și acum revenind la festival. Un amplu sistem care a mers cu sute de rotițe. De la amplasarea lui, de la voluntari la oamenii de pază, gândirea poveștii din spate, a logo-ului ca un labirint, pentru că în fond, astfel a fost și festivalul, la tot ce a însemnat organizarea efectivă. A mers brici. Cozile pentru cardul de la Banca Transilvania, la fel și cele de la mâncare. Aveai loc să te miști, să stai pe iarbă, loc de unde să te aprovizionezi cu băutură.

Lineup-ul a fost puternic. Au fost prezenți unii dintre cei mai mari DJ pe care-i are Europa. Asta a reușit să facă seara de sâmbătă, când a cântat Armin van Buuren, sold-out. Sutele de mâini ridicate în aer, zecile de oameni care stăteau pe scaune în tribune, toată atmosfera a fost practic feedback-ul pe care l-au primit organizatorii. Momentul ăla în care reușea să te emoționeze o piesă pe care o ascultai live, indiferent că nu erai un împătimit al genului, doar pentru că totul în jurul tău îți oferea un vibe pozitiv foarte puternic.

Make some noise, Romania! Cam despre asta a fost Untold Festival. Despre zgomotul, dar nu cel provocat de artiști, ci zgomotul pe care a reușit să-l creeze Clujul în 4 zile de festival. Pe lângă faptul că e un oraș frumos, este și o gazdă ideală pentru festivaluri. Nu am nimic de obiectat. Sau ba da. Aș fi vrut să țină mai mult povestea asta, ca să pot să cutreier mai mult pe străzile orașului și să mă bucur mai mult.

Ne vedem cu siguranță în 2016, Cluj și Untold Festival!

 

 

Claudia Maghiar      de Claudia Maghiar
      Jurnalist Revista Banatul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *